Είστε εδώ

Αρχική

Αξιοθέατα στο Καρπενήσι

 

Στο Καρπενήσι και στην Ευρυτανία γενικά, τα αξιοθέατα είναι ούκ ολίγα. Παρακάτω σας προτείνουμε μερικά από αυτά που αξίζει η επίσκεψη σας και να τα θαυμάσετε.

 

Η Αγία Τριάδα στη κεντρική πλατεία του Καρπενησίου. Δεν γνωρίζουμε πότε ακριβώς χτίστηκε. Ο μεγάλος Δάσκαλος του γένους Ευγένιος Γιαννούλης, τη μεταμόρφωσε από ταπεινό εκκλησάκι σε έναν μεγαλοπρεπή ναό, παράλληλα με την ίδρυση ανώτερης Σχολής Ελληνικών Γραμμάτων το 1645.

 

Ο λόφος του Αγίου Δημητρίου με υην πανοραμική θέα που προσφέρει περιμετρικά του Καρπενησίου. Παλιά τον λέγανε και "Παλιόκαστρο" μιας και υπάρχουν ίχνη αρχαίας οχύρωσης.

 

Στα Χατζογιαννέικα του Καρπενησίου, βρίσκεται το αθλητικό κέντρο Καρπενησίου, ένα σύγχρονο προπονητικό κέντρο, γνωστό στα μεγάλα αθλητικά σωματεία της Ελλάδας. Το Αθλητικό κέντρο περιστοιχίζεται από πυκνό ελατόδασος.

 

Στο Βελούχι και σε υψόμετρο 1.800 μέτρων λειτουργεί σύγχρονο χιονοδρομικό κέντρο με άριστες υποδομές και πίστες για αρχάριους και εξοικειωμένους. Απ' το Καρπενήσι απέχει μόλις 12 χιλιόμετρα, ενώ από την Αθήνα 368 χιλιόμετρα.

 

Το ιστορικό "Κεφαλόβρυσο", όπου ο λέων της επανάστασης Μάρκο(ς) Μπότσαρης πέρασε στην αθανασία, είναι μία ακόμη τοποθεσία που αξίζει να την επισκεφτεί κανείς.

 

Μόλις 8χλμ. από το Καρπενήσι βρίσκεται το πανέμορφο χωριό Άγιος Ανδρέας. Γενέτειρα του Αθανάσιου Καρπενησιώτη που έπεσε ηρωικά στις 17 Ιουνίου του 1821 στον Προύθο ποταμό της Μολδαβίας. Το σπίτι όπου γεννήθηκε και πέρασε τα παιδικά του χρόνια (σήμερα ιδιοκτησίας μας), υπάρχει μέχρι τις μέρες μας.

 

Κορυσχάδες. Μάιος του 1944. Η πρώτη εθνοσυνέλευση λαμβάνει χώρα στο ιστορικό σχολείο των Κορυσχάδων, διοργανώτρια της οποίας είναι η Πολιτική Επιτροπή Εθνικής Απελευθέρωσης ΠΕΕΑ. Από τις 14 έως τις 27 Μαΐου διαρκούν οι εργασίες του Εθνικού Συμβουλίου που απαρτίζεται από αντιπροσωπίες απ' όλη την κατεχόμενη Ελλάδα. Ένα μήνα αργότερα ακολουθούν εκλογές, όπου για πρώτη φορά ψήφισαν και οι γυναίκες. Κάθε χρόνο Μάη μήνα, οι Κορυσχάδες γιορτάζει με λαμπρότητα το μεγάλο αυτό ιστορικό γεγονός. Το Ιστορικό Σχολείο σήμερα, λειτουργεί ως μουσείο Εθνικής Αντίστασης.

 

Μικρό χωριό το όνομά του, αλλά μεγάλο στην ιστορία. Στις 18 Δεκεμβρίου του 1942 έγινε μεγαλειώδη μάχη από τον Άρης Βελουχιώτη κατά 2000 Ιταλών. Στις 13 Ιανουαρίου του 1963, χρονιά με πολλές βροχοπτώσεις, είχε ως αποτέλεσμα την κατολίσθηση και αφανισμό του μισού χωριού.

 

Γαύρος Μεγάλου Χωριού. Δίπλα στον Καρπενησιώτη ποταμό, υπάρχει το μεγάλο τοξωτό πέτρινο γεφύρι του. Χτίστηκε στα χρόνια της παντοδυναμίας του Αλή πασά. Το γεφύρι εξυπηρετούσε και εξυπηρετεί το Μεγάλο Χωριό με τα γειτονικά χωριά.

 

Φαράγγι του Βόθωνα. Η Καρίτσα είναι πολύ γνωστή στους φίλους των φαραγγιών. Στα ριζά του κεντρικού οικισμού αρχίζει το φαράγγι του Βόθωνα, το οποίο καταλήγει στον Καρπενησιώτη ποταμό. Με πολλά και εντυπωσιακά "ραπέλ" που ανεβάζουν την αδρεναλίνη στα ύψη.

 

 

Όπως προαναφέραμε η Ευρυτανία έχει πλείστα αξιοθέατα που δεν χωρούν όλα στην ιστοσελίδα μας. Ο χάρτης που βλέπετε δίπλα, είναι της συνεργαζόμενης ιστοσελίδας www.evrytania.eu, όπου μπορείτε να εξερευνήσετε όλα τα αξιοθέατα του νομού. Κάνοντας "κλικ" πάνω του μεταφέρεστε στην εν λόγω περιηγητική ιστοσελίδα.

 

Ο Νομός Ευρυτανίας, κατεξοχήν ορεινός, βρίσκεται στο κέντρο της Ελληνικής επικράτειας. Χαρακτηριστικά του, τα πανύψηλα ελατοσκεπή βουνά και οι πλούσιες σε νερά πηγές, το σχετικά ήπιο κλίμα, με πολλά χιόνια το χειμώνα και δροσερά καλοκαίρια. Το Ευρυτανικό αλπικό τοπίο, έχει πολλά να προσφέρει στον επισκέπτη. Το χειμώνα, το χιονοδρομικό κέντρο Καρπενησίου, λειτουργεί με πίστες όλων των βαθμίδων. Διαθέτει πίστες για αρχάριους, αλλά και ζόρικες για τους κολλημένους της αδρεναλίνης.
Στο τέλος του χειμώνα, η λευκή Ευρυτανία μεταμορφώνεται! Στολίζεται με τα χρώματα της άνοιξης, η φύση οργιάζει, ενώ τα πουλιά κάνουν έντονη τη παρουσία τους, υπενθυμίζοντάς μας τις αξίες ζωής! Τα έντομα, ανήσυχα και βιαστικά, προλογίζουν το καλοκαίρι. Ολόκληρη η Ευρυτανία, είναι ένα πέπλο πολύχρωμων άγριων φυτών και λουλουδιών, που μοιάζει με πινελιά ανέμελου ζωγράφου, στην προσπάθειά του να 'στορίσει το Θεϊκό δημιούργημα και μια καλοκουρδισμένη, μια επουράνια ορχήστρα, που παίζει μουσικά κομμάτια των Αγγέλων και τραγούδια πρωτάκουστα και Θεϊκά! Τα ποτάμια, φουσκωμένα από το λιώσιμο του χιονιού, ορμούν με δύναμη, παρασέρνοντας τους φίλους της περιπέτειας του kayak και του rafting σε εμπειρίες μοναδικές και σε ατέλειωτες στιγμές απόλαυσης!
Το καλοκαίρι στην Ευρυτανία προσφέρει πολλές επιλογές. Πρωτίστως, όμως, επιβάλλει περιήγηση στα πανέμορφα γραφικά χωριά της, όπου οι άνθρωποί τους, ...στολισμένοι με την πατροπαράδοτη φιλοξενία, καλωσορίζουν πάντα τον «ξένο» με έναν καλό λόγο. Το τσιπουράκι, που τον κερνούν, είναι δείγμα φιλίας, ανθρωπιάς και εκτίμησης, ενώ οι ευχές για υγεία και χαρά, δίνονται κάτω απ' τον πλάτανο του Χωριού.
Μετά... μετά ακολουθεί κουβέντα με γιαγιές και παππούδες, για τη δοξασμένη πλούσια ευρυτανική ιστορία και παράδοση, για μύθους και για θρύλους, για τα αρχαία ανεξερεύνητα κάστρα του τόπου και τους πετρωμένους αρχαίους οικισμούς της περιοχής. Από τα γερασμένα χείλη ακούγονται ιστορίες τιμής και δόξας. Ιστορίες των εθνικών αγώνων της αρχαίας, της βυζαντινής, της προεπαναστατικής, αλλά και της «σύγχρονης» Ελλάδας. Ακούγονται μυθοποιημένες ιστορίες για τους μαχητές της λευτεριάς και τα κατορθώματά τους ή και για τη συμμετοχή των ιδίων σε πρόσφατα ιστορικά γεγονότα. Αν το φέρει η ώρα, τραγουδιόνται τοπικά τραγούδια και χορεύονται αργόσυρτοι χοροί! Στήνεται ένα αδέσποτο γλέντι, γιατί έτσι τους αρέσει.
Πρόταση - πρόκληση είναι ο περίπατος στα ποτάμια με τα πέτρινα τοξωτά γεφύρια τους και τα δροσερά φαράγγια τους, στην τεχνητή λίμνη των Κρεμαστών ή Κατσαντώνη για φωτογραφίες και για ψάρεμα, η ιππασία, η πεζοπορία σε άγνωστα μονοπάτια, η ανάβαση στις πανύψηλες κορυφές των Ευρυτανικών βουνών, που φόντο τους έχουν το άπειρο του ουρανού και την εναλλαγή των χρωμάτων στο τοπίο. Όμως εξαιρετική πρόταση αποτελεί και η επίσκεψη στα διάσπαρτα μοναστήρια της Ευρυτανίας, όπως του Προυσού, της Τατάρνας, της Στάνας, των Δομιανών, του Μικρού Χωριού, καθώς και σε πολλά άλλα ξεχασμένα και από τον χρόνο και από τον κόσμο!
Το Φθινόπωρο, είναι μια συνέχεια στην περιπέτεια. Οι λάτρεις των μηχανοκίνητων σπορ, θα βρεθούν στις ιδανικές συνθήκες απόλαυσης, με συντροφιά τους τη μοναδική φθινοπωρινή Ευρυτανική φύση. Θα ζήσουν ατέλειωτες στιγμές συγκίνησης, αρκεί να υπάρχουν οι αντοχές για το απόλυτο ''extreme''. Οι προκλήσεις μεγάλες, που γίνονται εμπειρίες ζωής.